Ett tiotal stenar balanserar på varandra. Solnedgång över bergen i bakgrunden.

Gästskribent: Gör ett bokslut och skapa bättre balans i livet

Har du tagit dig tid för bokslut än? Då menar jag inte bara på arbetet, utan även privat. Passa på att ta lite tid för reflektion kring hur det gångna året såg ut, hur du hade det – och var noga med att inte hoppa över de jobbiga bitarna, om det nu har funnits några sådana…

Några frågor du kan ställa dig är: Hur tänkte jag i slutet på föregående år, om du nu tänkte något, och blev det ungefär så som jag hade tänkt – eller blev det helt annorlunda? Var det i så fall något jag hade kunnat göra annorlunda, eller blev jag bara ”ett offer för omständigheterna”?

Hur känns det så här i början av det nya året, mår jag bra eller är det något som ”gnager”? Finns det något jag vill ändra på, något som kan göra min situation lättare eller bättre? Ser jag fram emot det här nya året 2014 med glädje och entusiasm? För hur det än är så har vi här ett nytt, spännande år framför oss. Med nya utmaningar och erfarenheter, som vi till viss del också kan påverka själva.

När vi riktar all vår tid och kraft åt ett och samma håll är det lätt att vi ”tappar” alltför mycket åt andra håll, som gör att vi också kan tappa balansen. Genom att sprida vår kraft och sätta mål för flera områden i livet samtidigt, kan vi också nå ett mer balanserat liv. Visserligen tar det lite längre tid att uppnå de olika målen, men vinsten är att inte förlora så mycket energi på vägen.

Exempel på olika delar i vårt liv:

• Arbete
• Familj
• Relationer
• Fysisk hälsa
• Psykisk hälsa

Vilka delar är du nöjd med och vilken eller vilka delar vill du förbättra? Välj ut några områden som du skulle må bra av att förbättra det här nya året och sätt upp tydliga konkreta mål för varje delområde. Kom ihåg att skriva ut varför du vill uppnå detta och exakt hur det skulle förbättra tillvaron för dig. När du vet det så kan du lägga till exakt vad du ska göra och hur du ska gå tillväga också, dvs vad du behöver göra annorlunda mot idag… För du har säkert tänkt på det tidigare och ändå inte lyckats så bra, eller hur? Jag kan trösta dig med att det har vi alla. Gäller det området ”relationer” så krävs det vanligtvis mer ingående planering, som tar lite längre tid att genomföra.

Ta ett litet steg i taget, det är de små förändringarna som kommer att ta dig i mål – bara i en något långsammare takt. Livet är inget 100-meterslopp, det är långdistans vi håller på med…

Var stolt över dig själv och det du gör! Ta väl hand om dig, för du vet väl att Du är den viktigaste personen i Ditt liv? Behöver du någon att prata med, dra dig inte för att söka professionellt stöd – det är du värd!

Och du… vad som än tar din tid och kraft just nu – jag lyssnar gärna.

Skribent: Christina Paulson

Leave a Comment