Hanna-Karin Grensman och Eleonor Sjunnevik träffades första gången när Eleonor försökte headhunta Hanna-Karin till en chefstjänst på en av storbankerna. Det blev ingen matchning, men den relation som de börjat bygga upp under processen fortsatte. Många av dialogerna handlade om hur arbetsväljare blir behandlade i rekryteringsprocessen. Och de blev mer och mer upprörda.
Resultatet av denna upprördhet och ilska blev Karriärrebell. En bok som fullt och fast står på arbetsväljarens sida.
Eleonor Sjunnevik – Beteendevetare, certifierad livs- och karriärcoach (EMCC)
”Osäkerhet skapar olust.”
Eleonor Sjunnevik (1978) är uppvuxen i Älvsjö och bor idag med man, barn och hund i Huddinge utanför Stockholm.
Med en beteendevetenskaplig bakgrund och en certifiering i livs- och karriärcoachning (EMCC) har hon varit med och byggt upp två bemannings- och rekryteringsföretag. I dag äger och driver hon företaget ES Recruitment & Coaching.
Hon är övertygad om att det mesta är möjligt och arbetar med att uppmuntra andra att tänka utan för ramarna. Att inte lägga vikt vid alla begränsande regler som kräver att man ska vara och göra på ett speciellt vis. Att inte ändra sig för att passa in, utan i stället hitta den perfekta matchningen där ens styrkor ses som tillgångar. Hon menar också att varje person som går igenom en rekryteringsprocess ska utvecklas, få inspiration och lära sig något om sig själv.
Dessa är några av de tankar som hon har satt på pränt i boken Karriärrebell – Ta kontroll och undvik örfilar i jobbsökardjungeln. En bok som ställer sig helt på den arbetssökandes sida. Karriärrebell är hennes första bok.
- När Eleonor hade varit gravid ett par veckor med sitt första barn fattade hon beslutet att säga upp sig och startade företaget ES Recruitment & Coaching.
- Övertygad om att allt är möjligt och vill gärna uppmuntra till att våga tänka utanför ramar och regler.
- Tycker att det ska vara roligt att gå igenom en rekryteringsprocess. Och att man ska ha lärt sig något om sig själv när man kommer ut på andra sidan.
- Varje individ som befinner sig i en process ska utvecklas och få inspiration att våga tänka i nya banor och anta nya utmaningar.
- Som rekryterare anser hon att hennes jobb är att hitta en matchning mellan arbetsväljare och arbetsgivare. Inte försöka trycka in en rund boll i ett fyrkantigt hål.
- De chefer som glömmer bort att de faktiskt har ett beroende av sina anställda, och tror att de är förmer, förtjänar inte att ha några.
Hanna-Karin Grensman – Beteendevetare, författare och frilansskribent
”Ödmjukhet är förmodligen världens mest överskattade egenskap.”
Hanna-Karin Grensman (1979) är uppvuxen i Äppelviken i västra Stockholm. I dag bor hon tillsammans med sin familj i en villa på Ekerö.
Hanna-Karin är utbildad beteendevetare med en gedigen utbildning inom flera olika områden, så som företagsekonomi, kommunikation och språkhantering. Hon har tidigare arbetat som ledare och konsult med fokus på ledarskap och affärsutveckling. Idag driver hon textbyrån Grensman & Grensmans AB där hon i huvudsak erbjuder tjänster inom textproduktion och utbildning.
Hon är författare till ett flertal böcker, så som Peter Alexander den store (Argument Förlag), Att prata med barn om sexuella övergrepp (Argument Förlag) och E-tjänster (Docendo Förlag). Som frilansskribent bidrar hon till publikationer så som Magasinet NEO, SVT Opinion, Tvärdrag och Internet World. Hon har också en välbesökt blogg: www.hanna-karin.se
I Karriärrebell – Ta kontroll och undvik örfilar i jobbsökardjungeln delar hon med sig av sin beteendevetenskapliga kompetens. Hon visar konkret hur man kan hitta ett arbeta att älska – utan att göra avkall på sin personlighet. Karriärrebell är Hanna-Karins sjunde bok.
- Propagerar för att det är lika viktigt att veta vad man är bra på som att veta vad man inte är bra på.
- Hanna-Karins första riktiga arbete var som grundskolelärare och hon älskar fortfarande att undervisa och föreläsa.
- Eftersom Hanna-Karin envisas med att se potentialen i alla människor är hon förmodligen Stockholms sämsta rekryterare.
- Har förbjudit ord i sitt klassrum som ”man” (när man borde säga ”jag”) och ”måste” (i stället för ”jag väljer”).
- Menar att det ofta är bortkastad tid att arbeta med sina svagheter i stället för att förbättra sina starka sidor.
- Har sagt upp sig två gånger på grund av dåliga chefer – utan att ha något annat jobb att gå till.