Helene Högberg Kessy: Jag älskar att vara en arbetsväljare!

Vår läsarrecensent, Helene Högberg Kessy, känner igen sig i de floskler som beskrivs i Karriärrebell men blir också uppmuntrad av budskapet och uppmaningen att ta makten tillbaka. Idag är hon en själv en tvättäkta karriärrebell – med fantastiska resultat som följd. Läs hennes recension här.

En härlig känsla av ”Äntligen!” infinner sig omedelbart när jag börjar läsa boken Karriärrebell – ta kontroll och undvik örfilar i jobbsökardjungeln. Bokens författare, Hanna-Karin Grensman och Eleonor Sjunnevik, är beteendevetaren och rekryteraren som kan sina ämnen. Med värme och nya perspektiv på rekrytering och arbete uppmuntrar de mig att ta makten över mitt jobbsökande. De delar med sig av sina personliga erfarenheter och beskriver hur jag undgår fallgroparna på vägen till just mitt drömjobb.

Det är mitt liv, min tid och jag har rätt att bli uppskattad, respekterad och må bra på jobbet. Jag är inget viljelöst offer som ska vara tacksam över att få ett jobb, vilket som helst. Dessutom är jag i min fulla rätt att välja en arbetsgivare som ger mig förutsättningar att prestera mitt allra bästa. Som efterlever sina värderingar, som har en verksamhet och företagskultur som gör mig stolt och som får mig att längta till jobbet.

Jag har en gedigen erfarenhet av att bli örfilad och av att bli bortvald med argument som platsar bättre på floskeltoppen: ”Tack för din ansökan men..” eller ”Just nu söker vi inte någon med din profil”. ”Du är överkvalificerad” eller ”Vi har ändrat profilen och söker inte längre en senior person”. Om man nu får någon återkoppling överhuvudtaget, det vill säga. Företag och rekryterare borde vara mer rädda om oss kandidater och inte minst om sitt varumärke. Jag kan ju faktiskt bli en kund en vacker dag.

Jag är inget viljelöst offer som ska vara tacksam över att få ett jobb, vilket som helst. Dessutom är jag i min fulla rätt att välja en arbetsgivare som ger mig förutsättningar att prestera mitt allra bästa

”Ta kontroll och slipp örfilar i jobbsökardjungeln” står det i Karriärrebell – tyvärr delar varken Arbetsförmedlingen (AF) eller vissa personer i min närhet den åsikten. AF tycker att jag ska lägga upp mitt cv på alla tänkbara rekryteringsdatabaser (cv-kyrkogårdar) och söka jobb via annons, vilket är bortkastad tid om du frågar både Karriärrebell och mig. Jag har registrerat mitt cv hos de flesta större rekryteringsfirmorna och hos en hel del företag och jag har aldrig blivit vare sig kontaktad eller fått ett vettigt jobbförslag. Aldrig. Jag måste trots det ansöka via deras jobbannonser och skriva ett nytt cv. Det tar dyrbar tid som jag istället kan lägga på att söka upp företag och arbetsgivare som intresserar mig.

Därför är det precis det jag numera gör: Frågar mitt nätverk efter kontakter eller tar själv direktkontakt med vd:ar och chefer på spännande bolag och föreslår en förutsättningslös lunch eller fika. Det fungerar förvånansvärt bra. Framför allt ger det betydligt bättre utdelning än att vara en av flera hundra som svarar på en jobbannons. De flesta blir nyfikna och tackar ja till ett möte. Få tackar nej. Jag får möjlighet att ta reda på om företaget är så intressant som jag tror och skapar samtidigt ett tillfälle att få visa upp vem jag är och att få berätta vad just jag kan bidra med. Som en extra bonus träffar jag nya trevliga människor och får ytterligare kontakter till mitt nätverk.

Och just det har överraskande nog retat upp en del personer i min närhet: Var beredd, ibland kommer örfilarna från oväntat håll. Personer som uttrycker att jag förhäver mig, som retar sig på att jag tar plats och tror att jag är något, när jag istället borde förminska mig och stå med mössan i hand, ta ett skitjobb helt enkelt. Inte minst eftersom jag är kvinna och 50+.

Lyssna inte på goda råd, utgå istället ifrån din magkänsla och vad som känns rätt för just dig. Boken tar upp ämnen och övningar som hjälper dig att besvara frågor som; hur tar jag reda på vad jag egentligen vill göra? Vilket slags arbete passar mig? Hur väljer jag arbetsgivare? Hur kan jag marknadsföra mig själv och den jag är på ett sätt som är effektfullt och känns bra för mig? Och inte minst, hur hittar jag modet att säga ifrån om jag blir respektlöst behandlad när jag söker arbete?

Det gör boken och budskapet i konceptet Karriärrebell ännu mer viktigt. Karriärrebell bygger självförtroende och ger värdefull kunskap om hur jag ska gå till väga för att skaffa mig drömjobbet.

Utan pekpinnar och måsten. Karriärrebell tar mig i handen och leder mig genom hela jobbsökarprocessen. Hanna-Karin och Eleonor tror på min inneboende förmåga. De är helt enkelt på min sida. Boken är omfattande och omväxlande och ger mig hela tiden målande exempel. Den är lättläst och det är enkel att hitta den information jag kan behöva och den talar till alla som söker jobb. Innehållet är lika aktuellt för den som ska söka sitt första jobb som för den som har ett långt yrkesliv i bagaget. Och du behöver inte vara akademiker för att bli en karriärrebell.

Hanna-Karin och Eleonor tror på mig och jag vill visa att dom har rätt. Jag är i sanning en karriärrebell och jag är fantastisk. Det gäller bara att få rätt arbetsgivare att fatta det. Då är drömjobbet mitt!

Leave a Comment