Kvinna med mörkt hår och stor gul sjal mot cerise bakgrund

Maria – en livsstilsrebell i Sydamerika

Det finns få saker som imponerar så mycket på mig som rebeller. Människor som lever sina egna liv och gör sina egna val oberoende av normer och samhälleliga förväntningar. Som vågar bryta av – även om jag inte alltid förstå dem. Med anledningen av lanseringen av Karriärrebell så tänkte jag presentera ett antal av mina favoritrebeller för er. Favoriter, inte för att jag nödvändigtvis förstår eller sympatiserar med dem utan just för att de struntar i om jag gör det eller inte – för jag är faktiskt inte relevant i deras liv och deras lycka.

Maria är utbildad socialantropolog och har studerat på olika platser i välden. I tolv år bodde hon i Nord-Norge där hon levde med sin man Trond och deras son Émile. I bloggen Vilda barn utforskar hon föräldraskapet, argumenterar, resonerar och kommer hela tiden närmare den förälder som hon vill vara. Ett föräldraskap som trots samhällets normer innefattar allt från raw-food och giftfria yllekläder till fri-amning och sjalbärande. Och även om Marias föräldraskap inte är ditt föräldraskap (du kanske inte ens har barn) så tycker jag att det otroligt inspirerande att se hur hon frigör sig från normen och hittar sina egna vägar.

I september 2012 valde familjen att lämna sitt hem och flytta till Sydamerika för att uppfylla drömmar om att leva närmare naturen genom att bygga lerhus, odla sin egen mat och oskola Émile (unschooling, en filosofi som handlar om att låta barnen lära av lust istället för av tvång).

Nu har de i ett och ett halvt år rest runt i Sydamerika och njutit av livet och friheten, hållit workshops om raw food, sysslat med hantverk och Maria har varit med och startat upp den nya föräldratidningen Nära barn. Där skriver hon om barns liv i olika kulturer och på så vis konkret visar att nordisk föräldraskap inte behöver vara den enda. eller bästa, vägen.

Deras, ännu oavslutade, resa går att följa i den välskrivna och intressanta bloggen Jordliv. Och du behöver inte läsa många texter av Maria för att inse att om du vill ha en förebild som konsekvent hittar sina egna vägar och rör sig mot sin egen lycka så är Maria den perfekta personen!

Leave a Comment