Många vita dörrar mot en svartvit-mönstrad tapet.

Hur vet man egentligen vad man vill? (IV)

Det sitter en lapp på min garderobsdörr som jag ser varje morgon när jag vaknar. På den står det: ”Clarify your purpose”, eller som jag brukar tänka: ”Lista ut vad det är du vill”.

Vissa människor behöver inga citat om klargörande på sina garderobsdörrar. För dem är det redan solklart vad de ska göra med sina liv. De vaknade en morgon när de var fem år gamla och bara visste att de skulle bli veterinärer eller journalister – och så var det bestämt. De gick i skola, pluggade till veterinär eller journalist och sedan var de det resten av livet.

Jag är inte en av dessa människor jag har aldrig haft en dröm, jag har haft massor. Jag har fortfarande massor. Jag har aldrig kunnat bestämma mig för vad jag vill bli när jag bli stor och jag betvivlar att jag någonsin kommer att kunna bestämma mig.

Jag har aldrig kunnat bestämma mig för vad jag vill bli när jag bli stor och jag betvivlar att jag någonsin kommer att kunna bestämma mig

Det här blev uppenbart när jag gjorde övningarna i Karriärrebell: Jag hade inga problem med att besvara vem min drömchef är, vilken sorts kollegor jag vill ha eller vilken personalpolitik jag uppskattar mest. Jag kunde svara på hur jag vill ha det på arbetet, hur mycket jag vill arbeta och vad som är viktigt för mig på jobbet. Men jag kan inte med säkerhet svara på vilken sorts arbete jag vill ha. Det blir alltid lite svepande: Jag vill jobba med …eh …kultur … skrivande … eller nåt liknande.

Därför tänkte jag att ni kanske kan hjälpa mig. Om jag berättar vad jag gillar och inte gillar, så kan ni berätta för mig vilket sorts jobb jag borde ha? Okej? Då kör vi:

Jag gillar inte: att sälja saker eller arbeta med service. Jag har jobbat med service och försäljning i 13 år och är utled på det. Mina sista år i servicebranschen genomled jag med ett påklistrat leende och död blick. Ni vill inte träffa på mig i ett serviceyrke – ni blir bara deppiga. Jag tycker inte om laga mat. Jag är jättedålig på smink och att styla hår. Jag gillar inte att prata i telefon och speciellt inte att svara i telefon.

Jag gillar: att läsa, att skriva, att drömma, att samtala om spännande och viktiga saker, att dricka te, att lära mig mer om klädhistoria, att heminreda, att dansa, att gå på museum, att lyssna på klassisk musik, att se på film, att fotografera, feminism, choklad, prinsesstårta, öppna spisar med knastrande eldar, ovanliga parfymer, historia, gamla smycken, street style och mycket mycket mer.

Är det någon som vet hur man gör en karriär av det? Någon som kan skönja ett drömjobb bland allt det där? Förslag mottages tacksamt!

Skribent: Therése Mellby

Leave a Comment