VD, ett drömjobb för många – kanske ditt?

Alla har vi hört talas om det: Drömjobbet. Vad är då drömjobbet? Svaret varierar så klart beroende på vem du frågar. Somliga har en klar bild av drömjobbet medan andra febrilt försöker att finna svar. VD är ett jobb som många unga drömmer om idag och som toppat drömjobbslistor de senaste åren. Patrik Nordkvist är VD på Netcompetence och grundare av Försäljningschefen med mer än 20 års yrkeserfarenhet bakom sig. Karriärrebell har träffat Patrik för att få en klarare bild av drömjobbet som VD.

Hej Patrik! Hur står det till?

– Mycket bra, tack!

Du har haft en framgångsrik karriär. Hur har vägen dit sett ut och hur har du hamnat där du är idag?

– Jag började arbeta tidigt samtidigt som jag läste på universitet, vilket gjorde att jag kom igång med karriären tidigt. Sedan har jag levererat bra resultat, alltid ansträngt mig för att utvecklas och vågat satsa när möjlighet har getts.

Många unga människor drömmer om att bli VD. Vad tänker du om det?

– Jag funderar kring att många undersökningar säger att unga inte vill bli ledare. Då blir frågan vad det är som lockar med VD-rollen? Att vara VD varierar ju kraftigt mellan det lilla bolaget med några få anställda till att vara börs-VD. Enklaste sättet att bli VD är att registrera ett bolag och ge sig själv titeln VD.

Vad är det som krävs för att bli VD? Bör du som person ha några specifika egenskaper?

– Affärsinne är enligt mig den viktigaste egenskapen. Du måste ha känsla och förståelse för hur ni skapar kundnytta och tar betalt för den. Utan en välfungerande affär finns det inget bolag att vara VD för. Att kunna leda både dig själv och andra är självfallet viktigt. Har du förmågan att ta åt dig information och få fram essensen ur den blir det lättare att ta bra beslut.

Precis som med alla jobb så finns det både för- och nackdelar. Kan du nämna några?

– Det är på många sätt ett ensamt jobb, med krav och förväntningar från ägare, styrelse, medarbetare m.fl. Det är också förknippat med mycket juridiskt ansvar. Att få vara den som leder ett bolag, få det att växa och göra ett avtryck i världen är en enormt härlig känsla som mer än väl väger upp.

Slutligen. Har du några tips till människor som siktar högt i karriären?

– Prova på mycket och bygg en bra grund så tidigt som möjligt. Arbeta hårt och försök att alltid bli lite bättre varje dag. Satsa på något du verkligen tycker om, då bli det lättare att lägga ner den tid och kraft som krävs för att lyckas.

Tack för dina kloka ord Patrik. Vi ser fram emot att se mer av dig och Netcompetence i framtiden!

Foto: Marie-Therese Karlberg

Leave a Comment