Perspektiv nedifrån upp mot himlen och höga skyskrapor.

Varför skulle man inte kunna göra karriär nedåt eller i sidled? (VII)

Jag har inte gjort karriär. Inte en sådan där traditionell karriär, där man klättrar uppåt och får allt högre befattningar, högre lön och status, tills man blir någon sorts chef. De flesta av oss verkar överens om att man gör karriär uppåt. Inte i sidled, inte på ett och samma jobb genom hela livet och verkligen inte neråt. Karriär är en uppåtrörelse, en bana, ett lopp. Om man tittar på ordets ursprung så kommer det från det latinska ordet carrus, som betyder vagn eller kärra, och franskans carrière som ursprungligen betydde ridbana. Att rida sin häst i full karriär är att rida den i en svindlande fart, framåt och uppåt. Ja, ni hör ju, det här är inga ord som beskriver mitt brokiga yrkesliv.

De flesta av oss verkar överens om att man gör karriär uppåt. Inte i sidled, inte på ett och samma jobb genom hela livet och verkligen inte neråt

När jag googlade på synonymer till karriär hittade jag bland annat ”befordringsgång”, ”avancemang” och ”lyckad yrkesutveckling”. Tämligen neutrala begrepp, inte speciellt laddade. ”Karriärist” däremot, hade inga smickrande synonymer. Är man karriärist är man en ”streber”, ”klättrare”, ”uppkomling” eller ”lycksökare”. Puh, tänkte jag lättad, jag är i alla fall ingen streber.

”Hur tänker du kring karriär?” Jag slängde ut frågan bland mina vänner i veckan och fick lite blandade svar. En vän svarade att hon ”råkade göra karriär” trots att det aldrig varit hennes ambition, någon annan svarade att man gjorde karriär enbart för att tjäna mer pengar, en tredje att det är en sorts karriär att byta jobb. ”Den där tråkiga karriärstegen”, suckade en fjärde vän trött. ”Uppåt, uppåt.”

Är det då för sent för mig att göra karriär? Förmodligen, om man utgår från ordet karriärs mest traditionella mening. Jag har inte en yrkesutbildning inom ett yrke med klara avancemangsmöjligheter, och ärligt talat tycker jag det låter tråkigt att vara chef.

Men om jag provar en annan definition av ordet karriär, vad händer då? Om jag suddar ut all ensidig uppåtrörelse? Om jag struntar i karriärstegen och klättrandet? Om jag struntar i högre befattningar, högre lön och högre status? Om jag istället tänker mig en yrkesbana där jag sakta men säkert försöker göra det som nu är mina fritidsintressen till mitt yrke? Om jag fokuserar på att då och då lägga till ytterligare en liten bit kaka så att det till slut blir en hel tårta?

Ja. Det är en karriär för mig.

Skribent: Therése Mellby

Vill du försöka reda ut vad som faktiskt är en karriär för dig? Vilka mål som du skulle sträva efter om du kunde sluta lyssna till andra och släppa allt vad prestige heter? Köp Karriärrebell på Bokus eller Adlibris.

Leave a Comment