Mörkhårig frisör klipper koncentrerat ett litet barns hår. Barnet skriker - eller skrattar.

Därför tackade jag nej till det fantastiska arbetserbjudandet

När jag gick i 9:an gjorde jag praktik hos frisören där jag brukade klippa mig. Efter att de två praktikveckorna var slut fick jag ett erbjudande; jag erbjöds att direkt efter högstadiet börja som lärling. Jag blev erbjuden betald praktik, gratis utbildning och ett fast jobb. Frisöryrket var en dröm för de flesta av mina vänner men närmaste frisörskola låg många mil från småstaden där vi växte upp och eftersom utbildningen var så populär var intagningspoängen 5,0. Jag kunde nu göra det som så många runt omkring mig drömde om – skaffa en liten lägenhet i småstaden, bli självförsörjande och få både utbildning och jobb utan att behöva flytta ifrån familj och vänner. Kort sagt- jag blev erbjuden ett drömjobb.

Men min dröm såg sedan några år tillbaka annorlunda ut. Jag ville till Stockholm och gå på universitetet. Jag tackade nej till erbjudandet.

Efter studenten fick jag ännu ett jobberbjudande, som chef för cafeét där jag säsongsarbetat varje sommar under gymnasiet. Jag förstod att jag borde vara överlycklig. En chefsposition som 20-åring – vilken chans! Vad kunde en nybakad student mer önska sig?

Att tacka nej återigen var inte enkelt. Att välja bort ett fast jobb i den trygga hemstaden för att istället flytta till en stad där jag inte kände någon och ta studielån under flera år. Ingen i min familj hade förut gjort ett sådant val och att jag ville något annat än dem var en liten besvikelse, både för mig och för människorna runt omkring mig.

Det vi strävar efter är ofta förankrat i något annat än oss själva. Våra familjer, våra vänner – och inte minst media- påverkar oss med föreställningar kring vad som är framgång, status och lycka. Ibland har vi också en bild av oss själva, av vad vi vill och vilka vi är, som inte alls stämmer överens med verkligheten.

Varför valde du det arbete du gjorde? Är det som var drömjobbet för 10 år sedan verkligen det idag? Att svara på dessa frågor kräver ett stort mod. Det kan vara väldigt svårt att utskilja vad som drivit dig i dina val – och att våga lyssna till svaren. Men för den som vill vara lycklig, såväl privat som på arbetet, är det nödvändigt.

Egentligen är det väldigt få saker du måste. Det handlar om prioriteringar. Vill du jobba heltid? Du måste kanske inte, men får då räkna med att få mindre betalt. Är det värt det, för just dig? Vill du egentligen vara chef, eller är du mest smickrad över erbjudandet och anser att det väl är nästa logiska steg, oavsett om det innebär arbetsuppgifter som inte lockar dig?

Idag är jag så tacksam över att jag vågade tacka nej, trots att det var svårt. Att ta något utav jobben jag blev erbjuden skulle inte ha gjort mig lycklig, helt enkelt eftersom de inte min dröm – det var andra människors drömmar, och deras bild av mig och vad jag förväntades vilja.

I förmiddags satt jag och korrekturläste vår nästa bok, Karriärrebell, och insåg att jag har hittat mitt drömjobb. I alla fall för nu och i alla fall för idag. Och jag är så väldigt glad att få ge ut en bok som kan stötta de som är unga i dag och som står för samma svåra beslut som jag gjorde. En bok som kan få dem att känna att de inte behöver göra som andra säger, en bok som uppmuntrar dem att utgå från sig själva.

Skribent: Marie Jacobsen, förläggare Grensman Förlag

Leave a Comment