Helgerna är utan tvekan den mest deprimerande tiden på Facebook. På fredagarna fylls flödena med kommentarer som ”Äntligen fredag!” och på söndagarna kommer olusten: ”Ångest, vill inte till jobbet imorgon.” Ska det vara så här? Ska största delen av din vakna tid upptas av aktiviteter som du egentligen inte vill ägna dig åt? Ska du behöva tvinga dig själv att gå till arbetet, att utföra uppgifter utan att se något värde i dem och leva ditt liv i väntan på semestern?
Du har bara ett liv. Du ska inte behöva spendera halva din vakna tid på en otrevlig arbetsplats för att du måste vara där – det är inte att leva. Alla arbetsuppgifter upplevs inte nödvändigtvis som lika roliga och spännande och visst uppkommer det konflikter och besvärliga situationer i arbetslivet. Men att lida av att gå till arbetet och ändå gå dit gör vare sig dig eller någon annan till en bättre människa.
Det var en gång en man som såg tre män sitta och hugga i sten.
Den ena var sur, den andre lugn, den tredje nöjd.
Han gick fram till var och en och ställde samma fråga; vad gör du?
Den förste svarade – Jag sliter och hugger i sten.
Den andre svarade – Av dessa stenar gör jag jämna fina byggstenar.
Den tredje svarade – Jag är med och bygger en katedral!
Vi behöver känna att arbetet är meningsfullt
Människor har ett grundläggande behov av att känna att de uppgifter vi utför är meningsfulla och tillfredsställande. Det betyder att de flesta av oss vill vara med och bygga katedraler. Men när du inte trivs på din arbetsplats, när du inte kommer till din rätt, inte får använda dina förmågor , då uppfattar du dig som den första mannen. Som att du sliter och hugger sten. Du blir oengagerad och sur och du ägnar dagarna åt att surfa och försöka undvika arbetsuppgifter. Samtidigt som skammen och tristessen ökar så sjunker självkänslan, uppfattningen om ditt eget värde, för du åstadkommer ju ingenting.
Om du upplever tiden på jobbet som att ”hugga i sten”, är du på fel plats. Du gjorde fel som tackade ja till anställningen, eller så gjorde företaget fel som anställde dig. Det är inget konstigt. Det är minst lika svårt att göra en bra rekrytering som det är att hitta en person att leva tillsammans med och vanligtvis krävs det hårt arbete och engagemang från båda parter för att få det att fungera. Det finns många fantastiska arbetsplatser och alla människor har egenskaper och kompetenser som gör att de när de hittar rätt, kan vara fantastiska. Det är inte dig det är fel på, det är ditt sammanhang på arbetet.
Vi vill understryka att det går utmärkt att vara lycklig och trivas på sitt arbete utan en universitetsutbildning, utan att arbeta 40 timmar i veckan och utan att ha några specialbegåvningar. Vem du än är – också du kan hitta ett arbete där du hör hemma. Inte nog med det; vi hävdar att du har rätt att vara lycklig och må bra på din arbetsplats, oavsett ambitionsnivå. Det spelar ingen roll hur dina förutsättningar ser ut. Du har rätt att leva ett liv som skänker dig tillfredsställelse och lycka.
Att känna sig själv är en förutsättning för drömjobbet
För att kunna hitta en arbetsplats där du trivs måste du känna dig själv så pass väl att du vet vad som faktiskt gör dig lycklig. Det finns en mängd floskler som ständigt återkommer i de ansökningar som rekryterare får in: ”Jag är driven. Jag gillar att arbeta i ett högt tempo. Jag vill hela tiden ställas inför nya utmaningar”. Kanske står de så också i dina ansökningar?
Frågan är om det stämmer. Är du driven och vill hela tiden röra dig framåt, eller föredrar du att arbeta i samma tempo och med ungefär samma uppgifter? Vill du ha en chef som ger dig massor med feedback eller vill du han en chef som håller sig borta och låter dig arbeta ifred? Föredrar du en chef som detaljstyr eller mår du bättre med frihet under ansvar? Vill du ha en chef som hjälper dig att utvecklas eller en chef som uppmuntrar dig till en mer förvaltande roll?
För att kunna ta kontroll över ditt liv och din framgång måste du ta en lång funderare över vem du verkligen är och vad du verkligen vill. Det är bara du som kan göra det här arbetet, bara du vet vad du behöver och vad som gör dig lycklig.
Övning
Ställ följande frågor till dig själv om ditt arbete och försök att vara ärlig i dina svar:
• Varför arbetar du?
Vill du framstå som kompetent, vill du lära dig mer, vill du att folk ska tycka om dig, vill du tjäna pengar?
• För vems skull göra du detta?
För att man ”måste” arbeta? För din skull, för att din kärlek ska bli glad, eller för att dina föräldrar inte ska bli besvikna på dig?
• Vad kostar det dig?
Får arbetet dig att må bra eller dåligt? Vad hindrar detta val dig från att välja? Hur påverkar det dig?
• Är vinsten värd kostnaden?
Är lönen du får värd det eventuella obehag du känner när du går till din arbetsplats?
Ju bättre du förstår dig själv, desto bättre val kan du göra för framtiden.
Är du intresserad av fler uppgifter för att identifiera dina verkliga behov och önskningar? Köp Karriärrebell på Bokus eller Adlibris.