”Jag önskar att jag hade träffat på Eleonor när jag sökte jobb!” 

Det är dags för en förändring på arbetsmarknaden. Vi vill inte att någon ska behöva våndas över att återgå till jobbet när semestern drar mot sitt slut. Vi vill inte att någon arbetssväljare ska behöva låtsas vara någon de inte är, i hopp om att bli vald av en arbetsgivare. Med boken Karriärrebell vill vi åstadkomma en förändring på djupet.

I våras efterlyste vi berättelser från jobbsökardjungeln. Gensvaret vi fick var enormt, och berättelserna vi fick stärkte oss ytterligare i att Karriärrebell behövs. Vi gav också tre arbetssökande ett gratisexemplar av boken, att läsa och recensera. Idag presenterar vi den andra recensionen, av Linn Lindström från den populära sajten Linn Letar Jobb.

Bok: Karriärrebell

Undertiteln “Ta kontroll och slipp örfilarna i jobbsökardjungeln” tilltalade mig verkligen! Under ett års tid vände jag ut och in på mig själv för att allt för ofta mötas av ett lojt “vi sparar gärna din ansökan för framtida tjänster” och sen: tystnad. Jag har aldrig varit särskilt rebelliskt lagd (åtminstone inte medvetet) så jag missade nog huvudtiteln lite.

Det första som slog mig var dock att boken är tjock, nästan 300 sidor! Men den är både lättläst och intressant så det är väl investerad tid!

En av författarna, Eleonor Sjunnevik, arbetar som rekryterare och skriver redan på sidan 7:

“De som söker jobb är, precis som de som söker anställda, mina kunder och jag gör ingen skillnad mellan dem.”

Gud vad jag önskar att jag hade träffat på Eleonor när jag sökte jobb! Jag har tidigare skrivit om bristen på relationsbygge inom rekryteringsbranschen och hur många företag som misshandlar sina varumärken i rekryteringsprocessen.

Överlag finns det mycket att göra för att matchningen på svensk arbetsmarknads ska fungera bättre. Ett steg på vägen är att vi arbetsväljare (nytt ord jag lärde mig i boken) både väljer och väljer bort arbetsgivare baserat på annat än det faktum att det vill anställa oss.

Jag tänker att det är här det rebelliska kommer in. Att våga tacka nej/säga upp sig med orden “Det här företagets kultur/personalpolitik/agerande passar inte mig” och sluta stå med mössan i hand och tacka för att jag får tillfälle att jobba för er vinst-maximerar-maskin.

En karriärrebell är alltid sig själv

Det här kan låta löjligt kommande från någon som startat sitt eget företag (alltså inte precis “fått drömjobbet”) men vissa ställen ska man inte jobba på! Och det behöver inte vara så drastiskt som moraliska eller etiska dubier.

Jag sökte jobb på en känd reklambyrå ganska snart efter gymnasiet. Jag var då receptionist på en liten juristfirma och kände direkt hur OERHÖRT fel klädd jag var på reklambyrån. Men det gjorde inget, det visade mig snabbt att jag inte hörde hemma där och jag har inte hamnat på en traditionell reklambyrå under resten av min karriär heller. Jag slutade dock ganska snart på juristfirman – men jag går fortfarande klädd i pennkjol och kavaj i tid och otid

Jag bör kanske tillägga att jag dök upp till jobbintervjun hos juristfirman med långa(!) ceriserosa naglar och matchande jumperset – jag var 19 år men såg antagligen ut som en kvarleva från 50-talet. Alla “så här får du jobbet”-experter hade storknat, men som tur var hade jag inte läst några sådana artiklar* år 2000.

Bokens upplägg

Boken består av fem delar med underkapitel:

 1. Vart är du på väg?
  Om att du får göra som du vill och vilken typ av arbetsplats som passar dig
 2. Hur ska du komma dit?
  Om att närma sig drömjobbet smart, vara proaktiv, paketering och storytelling
 3. Ta kontrollen och framstå som fantastisk
  Hur du skriver ett CV och personligt brev som passar dig
 4. Att mötas
  Om intervjusituationen, förberedelser och din integritet
 5. Vad ditt mod gav dig
  Om kontraktet och första dagarna på drömjobbet

Du är inte copy-paste

Den här boken saknar pekpinnar, vilket är fantastiskt befriande. Den väcker också kämpaglöden och “jävlar anamma” med hjälp av övningar och exempel. Den innehåller en massa boktips för den läsgirige och förklarande modeller som Johari-fönster och Feedback-trappan samt begrepp som kognitiv dissonans, som alla faktiskt har nytta av att förstå!

Genom alla tips och trix så påminner författarna mig om att det är jag som skapar reglerna för mitt arbetsliv. Det är jag som bestämmer vilka råd som är vettiga att lyssna till. Det är faktiskt också jag som väljer vad som ska stå i mitt CV och om min tid bäst spenderas på att fylla i fält efter fält på alla tänkbara CV-databaser, eller om jag väljer att se dem som de CV-kyrkogårdar de faktiskt är.

Fotnot: Om du aldrig har lyckats få ett jobb du sökt, och jag menar aldrig, då kanske du kan läsa några artiklar med titeln “så här får du jobbet” och “så här skriver du ett perfekt CV”, men jag tror fortfarande att du har nytta av att läsa Karriärrebell

Linn Lindström
@DangerousDolly

 

Blev du nyfiken på boken? Du kan köpa ett eget exemplar på till exempel Bokus eller Adlibris

Leave a Comment