En liten bebishand håller runt en vuxens pekfinger.

Föräldrarebell: balansera arbete, bebis och amning

Sveriges är fantastiskt. Som nyblivna föräldrar tilldelas man 480 dagar med föräldrapenning för ett barn. Av dessa är 30 ”dubbeldagar” där båda föräldrarna kan vara hemma samtidigt och 10 dagar tillkommer speciellt till den andra föräldern för att han (eller hon) ska kunna vara hemma tillsammans med mamma och bebisen första veckan efter förlossningen.

De flesta verkar välja att vara hemma tillsammans de första tio dagarna och sedan är mamman hemma första tiden (6-7 månader) och sedan är den andra föräldern hemma (ytterligare 6-7 månader). Minst. Men föräldraförsäkringen är långt mer flexibel än så – man kan till och med dela så att ena föräldern är ledig på förmiddagen och den andra på eftermiddagen – om man nu skulle vilja det.

Med utgångspunkt i svensk föräldraförsäkring och utländsk syn på småbarnsvård, så valde min man och jag en något oortodox väg…

En alternativ väg

Första fem veckorna var vi hemma båda två tillsammans med sonen och lärde oss detta med att vara föräldrar – tillsammans. Det gav oss båda bra möjligheter att knyta an och dessutom hade ingen av oss ett kunskapsövertag. Vi var ungefär lika bra (eller dåliga) på allting.

Efter dessa veckor började vi båda arbete och tack vare föräldrapenningens flexibilitet kunde vi skapa ett schema där vi båda arbetade ett par dagar och var föräldralediga ett par dagar – varje vecka. Första veckan var min man hemma två dagar och jag tre, men det varierade över tid. För mig passade det utmärkt, för att vara föräldraledig är så långt ifrån ”ledighet” som man kan komma. Och jag är utan tvivel en mycket bättre mamma när jag får en paus genom att gå till arbetet och dessutom sova en hel natt med viss regelbundenhet. Dessutom var den en fördel – både för mitt och min mans arbete – att vi minskade vår arbetstid i stället för att vara borta helt under ett halvårs tid.

Det går att kombinera arbete och amning – om man vill

Många som jag berättar detta för tycker att det låter som något som skulle kunna passa dem också, i alla fall tills de kommer på det där med amningen… Om man vill och kan amma är den svenska amningsrekommendationen att uteslutande ge barnet bröstmjölk de första sex månaderna och därefter i ytterligare minst sex månader kombinerat med vanlig mat. Men hur kombinerar man det med arbete för mamman?

Faktum är att det går utmärkt att lösa – för tack vare att mammor i världen över måste börja arbeta betydlig tidigare än vad vi måste göra har de tagit fram en del smarta knep för den som inte vill bli upplåst hemma, som inte vill ta varenda natt eller som vill kunna ge sitt barn mat på ställen där det inte lämpar sig att amma.

För det första kan man välja mellan att helamma (bara bröstmjölk) och delamma (att kombinera bröstmjölk och ersättning). Få väljer det senare alternativet för kunskapen kring delamning är relativt låg på BVC och andra myndigheter. (Hos Amningshjälpen, bloggare och i utländska böcker finns dock all information man kan behöva.) Jag valde att ge sonen bröstmjölk i första hand, men hade alltid modersmjölksersättning hemma som backup. Man kan säga att jag sysslade med delamning light.

Praktiska amningslösningar

När jag inte kunde amma, på grund av arbete eller liknande, pumpade jag ut mjölk. Jag använde jag en vanligt enkel manuell pump från apoteket (ca 200 kr) och kompletterade med superduper elektriska bröstpumpen Swing Maxi från Meddela (ca 1 500 kr). Den manuella pumpen använde jag främst på jobbet eller när jag var på restaurang eller liknande och den elektroniska använde jag hemma. Jag hade en uppsättning flaskor för förvaring och frysning av bröstmjölk, samt en liten frysväska anpassad för transport. (På restaurang och liknande pumpade jag enbart om jag behövde för att upprätthålla mjölkproduktionen och kastade mjölken direkt.)

Hemma använde jag den elektriska pumpen och fick ut ungefär det dubbla så mycket på samma tid som med den manuella och ställde in i kylskåpet eller frös ned direkt. På det viset fanns det nästan alltid tillräckligt med bröstmjölk hemma för att maken skulle kunna mata om jag var på jobbet eller om det var min tur att få sova mig igenom natten. Naturligtvis investerade vi i en flaskvärmare också – allt för att göra matningen så smidig som möjligt. (Vi använde f ö Calma-nappar från Medela eftersom de sägs underlätta vid skiftning mellan amning och flaska.) Skulle jag ha pumpat för lite, eller om jag helt enkelt inte orkade amma, tog vi till modersmjölksersättningen.

Där det finns en vilja, finns det också en väg. Det gäller bara att hitta den. Så medan magen växer och ni funderar på hur ni ska få ihop arbete, föräldraledighet och amning – kom i håg att ni inte måste vara eller göra som ”alla andra”. Våga vara rebeller och gör medvetna val utifrån vad som är bäst för just er familj.


Är du intresserad av fler idéer kring hur man kan bryta mot normen för ett lyckligare liv? Köp Karriärrebell på Bokus eller Adlibris.

Leave a Comment