Skylt som säger: "Come in. We''re hiring."

Fem strategier för att hantera åldersdiskriminering

Diskriminering på arbetsmarknaden; förödande för individen, kostsamt för företagen och påfrestande för hela samhället. Diskriminering i allmänhet är helt enkelt korkat eftersom man som arbetsgivare missar potentiell kompetens. Trots detta, och trots att det är olagligt, så pågår det på allt för många ställen.

Så vad kan man då göra om man har passerat 50 och är rädd för att man blir bortsorterad på grund av sin ålder, snarare än sin kompetens?

Tydliggör vilka fördelar din ålder har för företaget
Företaget som du vill arbeta på har ett antal olika behov. Vissa av dessa behov kan du enkelt identifiera utifrån annonser och webbsida. Andra behov kanske företaget inte ens känner till själva att de har, till exempel har de kanske inte tänkt på att personal som är äldre än femtio sannolikt inte kommer att vara hemma med sjukt barn. Försök att identifiera så många sådana fördelar som möjligt och skriv ned dem. Arbeta sedan in dessa fördelar i ditt CV och i ditt personliga brev. Förbered dig också för att nämna dem under en intervju. Gör helt enkelt allt du kan för att säkerställa att företaget vet exakt vilka fördelar som finns med att anställa dig, tack vare din ålder, och hur detta kommer att påverka företaget positivt (glöm inte att detta kan skilja från företag till företag.)

Dölj din ålder i ditt CV
Ditt CV är ett reklamblad för dig. Om du har skäl att anta att din ålder kommer att vara ett problem så är det en god idé att arbeta om den på ett sådant vis att din ålder inte får en framträdande plats. Ta bort eventuellt personnummer och välj en bild som signalerar att du är pigg och alert snarare än gammal och trött. Försäkra dig också om du har med de mest relevanta posterna – om du tar med precis varenda sak du har gjort under ditt 30-åriga yrkesliv kan det framstå som en smula mycket. Välj slutligen att sätt att skiva poster som inte understryker vilka årtal som du gjort vad. (Mer om hur du kan anpassa ditt CV på s. 124 .)

Var tydlig med att du hänger med
Om du utbildade dig får många år sedan så har det garanterat skett en hel del förändringar inom din bransch. Kunskap och information som var självklar tidigare, kanske har visat sig vara felaktig, och så vidare. Dessutom har det skett stora teknikskiften de senaste årtionden. Så känner du till den senaste utvecklingen och kan du använda de senaste verktygen – både inom din bransch och inom IT? Om du kan det, så är det en god idé att påvisa det, både i dina reklamblad (CV och personligt brev) och under intervjun. Använd ord och begrepp som visar att du har hängt med och att du har fortbildat dig (internt som externt). Ge dem helt enkelt ingen anledning att räkna bort dig för att de tror att du inte har den kompetens som behövs.

Identifiera företag som inte diskriminerar
Naturligtvis så finns det professionella företag där ute – alltså företag som rekryterar på kompetens och inte på ålder, hudfärg eller något annat irrelevant. Ta med det som en faktor när du ska avgöra vilka företag som du vill söka dig till. Undersök till exempel åldersspridning eller tala med nuvarande eller tidigare anställda om deras uppfattning gällande företagets attityd till ålder (läs mer om att undersöka företag på s. 192.). Ett annat alternativ kan vara att hitta en rekryterare som ser din potential, deras arbete är ju faktiskt att sälja in dig till arbetsplatser där de tror att du kan passa, och vissa arbetar aktivt med att få företagen att se värdet med personal som är 50+.

Konfrontera arbetsgivaren
Om du misstänker att arbetsgivaren är tveksam till din ålder, kanske förväntade hen sig att du skulle vara yngre och ångrar nu att du kallades på intervju? Då kan det vara läge att konfrontera. Du kan till exempel fråga rakt ut om arbetsgivaren uppfattar din ålder som ett problem eller om arbetsgivaren har några funderingar kring den. Har du tur så kan du få igång ett samtal kring frågan där du har möjlighet att dämpa den eventuella oro som arbetsgivaren har. Kanske kan du till och med få arbetsgivaren att inse att det bara är fördomar och inget annat som gjort att hen är tveksam till att anställa.

Leave a Comment