Hand som håller i röd penna.

Från trist generiskt till sprudlande personligt: En karriärrebells cv (V)

Det första jag gjorde efter att ha läst Karriärrebell var att börja förbättra mitt cv.

Det verkade vara det mest logiska stället att börja på: Jag använde mitt cv varje dag och råden i boken kändes rätt. Dessutom hade jag använt cv:t ganska länge i mitt arbetssökande men inte haft någon större framgång med det. Det var dags att prova något nytt.

Mitt gamla cv var inte dåligt – min SIUS-konsult hade till och med sagt att det var det bästa han sett under sin tid på Arbetsförmedlingen. Det var tydligt, välorganiserat och hade en bra porträttbild som jag var nöjd med.

Men mitt cv var kanske lite för tillrättalagt, lite för mycket enligt mallen. Det var exakt två sidor långt och innehöll arbetserfarenhet, utbildningar och övriga meriter. Eftersom jag hade sökt efter ett arbete länge var det inte längre så inriktat mot ett drömjobb, utan ganska generellt.

I mitt förra inlägg här på bloggen skrev jag om hur jag aldrig riktigt kunnat bestämma mig för ett yrke. Detta återspeglades naturligtvis i mitt cv: Det var lite som en pyttipanna; ett tillfälligt jobb här, ett kort jobb här, en praktikplats där och så en lång utbildning som inte alls relaterade till det jag har arbetat med.

Att mitt cv hade slätats ut och gjorts generellt under tiden jag var arbetslös gjorde det naturligtvis ännu mer förvirrande

Detta förvirrade arbetsgivare. Det gjorde det svårt för dem att göra sig en bild av vem jag är och vad jag kan. Att mitt cv hade slätats ut och gjorts generellt under tiden jag var arbetslös gjorde det naturligtvis ännu mer förvirrande.

Så jag satte igång att strama upp mitt cv. Jag började med att expandera det som var viktigt och minimera det som var mindre viktigt, på det sätt som föreslås i Karriärrebell. Den lilla förändringen gjorde det genast mycket bättre och tydligare.

Sedan var det det här med ”riktiga arbeten”. Varför hade jag fått för mig att man bara får lov att ta med avlönat arbete på sitt cv? Jag vet inte, men Karriärrebell fick mig verkligen att ifrågasätta den tanken. Jag fyllde på med erfarenheter jag fått helt oavlönat och i och med det kunde jag presentera en bättre bild av mig själv och mitt kunnande. Det kändes bra!

Jag beslöt mig också för att inte skriva ut vilka av mina erfarenheter som varit praktikplatser. En del tycker säkert att det är oärligt – men dessa är nog människor som själva aldrig varit praktikanter. För det mesta gör en praktikant samma saker som den avlönade arbetskraften, enda skillnaden är att man inte får betalt.

Varför hade jag fått för mig att man bara får lov att ta med avlönat arbete på sitt cv? Jag vet inte, men Karriärrebell fick mig verkligen att ifrågasätta den tanken

Det sista jag gjorde var att lägga till lite personlighet; små kommentarer om hur jag upplevt arbetet/projektet, jag vågade till och med vara lite värderande i mina kommentarer. Nu hade jag tre ganska fylliga sidor, men det var tre sidor jag verkligen kunde står för.

Jag påstår inte att mitt nya cv är bäst i världen. Ett cv är alltid ”a work in progress” och numera är jag mer öppen för nya idéer än vad jag var förr. Min plan är att fortsätta jobba på det. Men mitt cv idag känns mer rätt för mig, det är en presentation jag känner igen mig själv i. Och det känns oändligt mycket bättre än två sidor proper korrekthet som inte alls ger en bild av hur fantastisk jag är!

Skribent: Therése Mellby

Leave a Comment