Guldfisk som kastar sig ur vattenglas.

Att gå från arbetssökande till arbetsväljare förändrar allt! (VI)

Åh, jobbintervjuer. Du gör ditt allra yttersta för att göra ett fantastiskt intryck medan du samtidigt desperat försöker lista ut vad den som intervjuar dig tycker om dig. När du väl kommer därifrån är du mör som en nybakad småkaka och redo att falla samman i smulor. I ditt huvud surrar fortfarande det där halvdumma svaret eller det misslyckade skämtet du kläckte ur dig. Så där var det länge för mig, innan jag blev arbetslös och var tvungen att gå på intervjuer i parti och minut.

Jag blev faktiskt ganska bra på intervjuer till slut. Men det var alltid ett intervjumoment jag föll på: Jag var alltid väldigt dålig på att fråga frågor om företaget jag sökte jobb på. När intervjuaren glatt sa ”Är det något du vill fråga om oss?” stammade jag fram något om att det inte behövdes, att de redan hade varit tydliga och informativa, eller något liknande. De gånger jag faktiskt lyckades fråga något gjorde jag det egentligen bara för att vara artig. Jag trodde att man bara ”fick lov” att fråga ofarliga frågor, men det är ju egentligen inte dessa man vill och behöver ha svar på.

Det var inte förrän jag läste Karriärrebell som jag fattade varför jag var så dålig på att hitta på frågor; jag var en arbetssökande, inte en arbetsväljare.

I och med att jag blev arbetslös så var jag tvingad att söka jobb som jag egentligen inte var intresserad av. Det märktes i intervjusituationer. Visst kan man fejka ett intresse på en intervju, men bara till en viss gräns. Ibland hade jag inga frågor alls till arbetsgivaren. Jag kunde inte komma på en enda, av det enkla skälet att jag egentligen inte var intresserad av vare sig deras företag eller att arbeta för dem. Jag ville bara ha ett jobb, till varje pris.

Sedan jag blev en arbetsväljare och bara söker jobb jag verkligen vill ha, i organisationer och företag jag verkligen vill jobba för, är frågandet betydligt lättare. Det faller sig naturligt att fråga om det man är nyfiken på. Nu vet jag att det är okej att fråga om företagets ekonomi, deras affärsetik och de anställdas förmåner. Efter en intervju funderar jag på svaren jag fick: Fick jag raka svar, undvikande svar – eller inga svar alls? Om mina frågor gör arbetsgivaren obekväm är det en varningssignal eftersom jag värderar transparens på en arbetsplats högt.

Om det nu är så att du bara tar med dig en lärdom efter läsandet av Karriärrebell (om det ens är möjligt) så lyder denna: Sluta vara arbetssökande och börja vara en arbetsväljare. Det skiftar ditt fokus så grundligt att hela ditt beteende under anställningsintervjuer förändras. Du blir ärligare, mer avslappnad, mer självsäker och mer fokuserad.

Kort sagt: Att gå från arbetssökande till arbetsväljare förändrar allt.

Skribent: Therése Mellby

Vill du också gå från att vara arbetssökande till arbetsväljare? Köp Karriärrebell – t.ex. på Bokus eller på Adlibris.

Leave a Comment