Absurt att utmåla mingel som obligatoriskt för introverta

I Scandic Meeting, en tidning så okänd att de förmodligen kommer att jublas på marknadsavdelningen att de omnämns i en blogg, hittar jag en artikel med rubriken Mingeltips för introverta. I artikeln förklaras ”att ogilla mingel är själva definitionen av att vara introvert”, samtidigt som man varnar för att 4 av 5 arbeten tillsätts via kontakter, och därför måste man mingla. Sedan kommer alla de vanliga klyschorna – kom förberedd, ansträng dig inte för mycket, le och ta ögonkontakt. Bla bla bla.

För hundra femtioelfte gången vänder en artikel sig till introverta – men utan att ge ett enda råd som faktiskt är möjligt att applicera. För skribentens utgångspunkt är att introverta ska blir extroverta – som om det vore möjligt eller ens önskvärt. Låt mig i stället säga så här:

• Om du är introvert (eller extrovert) är det ett personlighetsdrag som du fötts med och jag är tveksam till om du kan ändra det även om du skulle vilja. Om det går så lär det kräva otroligt mycket arbete och professionell hjälp. Jag förutsätter att du har bättre saker att göra med din tid.

• Men om vi i stället utgår från blyghet och tillbakadragenhet (vilket förmodligen är det som skribenten menar) så finns det egentligen ingen orsak att ändra på det om du inte själv vill. En arbetsplats som enbart består av utåtriktade människor skulle vara outhärdlig och all forskning pekar på att de bästa och mest produktiva arbetsplatserna består av medarbetare med olika personligheter och erfarenheter. Oavsett om du är introvert eller blyg så behövs du på arbetsplatsen, likväl som extroverta eller utåtriktade.

• Ja, det stämmer att de flesta arbeten tillsätts via kontakter, men det är inte samma sak som att du behöver ge dig ut och mingla. Skapa kontakter och bygga nätverk kan du göra på många olika vis. Låt utgångspunkten vara de sammanhang där du kommunicerar med andra människor och trivs med att göra det. En värdefull kontakt kan man lära känna på släktmiddagen, på öppna förskolan, Ica eller syföreningen. Även höga chefer och drivna entreprenörer har ett privatliv där man kan mötas (om det nu är dessa du vill bygga nätverk med).

• Att mingla betyder för många att konversera ett stort antal människor under en begränsad tid. Men den som har flest visitkort när den dör vinner inte. Och vad är poängen med tusentals ytliga kontakter? Om du befinner dig på ett mingel eller en social tillställning så satsa på kvalitet, i stället för kvantitet, alltså tala ingående med en eller ett fåtal personer. Gärna om någon som du faktiskt är intresserad av, så att du slipper lägga energi på att förställa dig.

• Om du tycker att det är lättare kan du naturligtvis också skapa och underhålla kontakter genom skriftlig kommunikation. Det kan handla om att bidra med (och därmed visa) vilken kompetens du har i olika forum, du kan starta dialoger i social media eller skriva initierade texter på en blogg.

• Bra att tänka på om du vill lägga energi på att ändra sig själv är att det oftast är vettigast att lägga energi på det du redan är bra på och tycker är roligt – eftersom du då kan bli expert på det. (Och strunta i att lägga energi på det du är riktigt dålig på, eftersom du förmodligen inte kommer att bli mer än medelmåttig på det i alla fall.) För övrigt hanteras blyghet bäst med kognitiv beteendeterapi (KBT), inte hurtfriska listor i ett inflight magasin.

Vill du veta några andra saker som vi också tycker är fullständigt orimligt? Köp Karriärrebell på Bokus eller Adlibris.

Leave a Comment