Fallskärmshoppare med grön fallskärm landar säkert på marken.

10 punkter för att skaffa dig en egen fallskärm

Folk kommer ibland till mig och säger att jag är så himla modig. Jag är ledsen att erkänna det, men jag är inte modig. Jag är bara inte rädd. Orsaken till detta är bland annat att jag har som policy att vidta åtgärder så att jag har en faktisk möjlighet att säga upp sig eller vidta andra drastiska åtgärder i sitt liv. Dessutom behöver jag inte vänta så förtvivlat länge när jag väl har fattat mitt beslut om vad jag vill göra, för det mesta är redan förberett.

Följande saker anser jag att alla, alltid, bör göra:

Din bostad och din familj

1. Stå i bostadskö i de områden som du eventuellt kan tänka dig att bo i. Det spelar ingen roll i fall du äger ditt hus eller om du sitter på en bostads- eller hyresrätt. Du vet inte vad som händer i morgon. Din partner kan lämna dig, du kan bli uppsagd eller finna dig själv i en situation där då ”måste” säga upp dig av etiska skäl osv. Du ska därför alltid, alltid stå i en eller flera bostadsköer. Det är bättre att bo någonstans där man inte vill bo, än att inte bo någonstans alls. (Kötiden i Stockholm är i snitt 4 år just nu.)

2. Om du går i köptankar av hus eller bostadsrätt så se till att du inte förköper dig. Vad händer om du måste säga upp dig, eller blir av med arbetet för den delen? Se till att ha en årslön på banken och låna max 75 % av bostadens värde. På det viset finns det utrymme att inte behöva bete sig som en livegen i förhållande till arbetsgivaren eller en partner som blivit som förbytt. (Jag vet att vissa kommer protestera mot detta, men visa mig din budget så lovar jag att jag kan hitta utrymme för dig att spara.)

3. Skaffa dig information om dina specifika förhållanden. T.ex. om du har barn som kan behöva byta skola om du måste flytta se då till att du vet var blanketterna finns och hur man går tillväga så att du snabbt och smidigt kan exekvera planen om det behövs. På det viset får du kontroll över situationen och minskar din rädsla och osäkerhet inför det nya.

Ditt arbete

4. Uppdatera och arbeta kontinuerligt med din CV. 95 % av alla CV:n som jag som rekryterare får in är för dåliga för att jag ska kunna göra en adekvat bedömning av den sökande och dennes kompetens. Hur kan du arbeta med din CV för att framstå som den perfekte kandidaten för drömjobbet? När jag hållit en föreläsning i CV-skrivande är det alltid någon som säger att även om föreläsningen var bra så har personen redan ett arbete och att det därför inte är aktuellt att skapa ett CV. Detta är kvalificerade dumheter! Det tar lång tid att göra ett riktigt bra CV och du vet inte nödvändigtvis på förhand när du kommer att behöva ett. Alltid redo är således ett bra motto här.

5. Se till att skaffa dig en profil på LinkedIn. LinkedIn är Facebook för vuxna människor i arbetslivet. Se till att du alltid har en uppdaterad profil där (som består av din CV) och hela tiden bygga på ditt kontaktnät, eftersom 75 % av alla arbeten förmedlas via kontakter. Igen gör du detta även om du är nöjd med ditt arbete, för du vet inte vad som händer i framtiden. Av samma skäl ska du försöka träffa seriösa rekryterare på företag som du skulle kunna tänka dig att arbeta på.

6. Lär dig besvara frågan om varför du slutade eller blev avskedad. Rekryterare är inte korkade. De förstår att det finns tusen skäl till att en anställd lämnar sin arbetsplats som inte har med den anställde att göra. När du kan besvara frågan på ett bra vis, vet du också att du kommer att kunna hantera rekryteringssituationen.

7. Arbeta med dig själv. Var vill du hamna? Vilken bransch? Vilken typ av organisation? Vilka är dina styrkor och svagheter? Ju bättre du känner dig själv, desto större är sannolikheten att du kan fatta ett bra beslut kring vilket ditt nästa arbete bör bli.

Vidareutveckling i en föränderlig värld

8. Finns det på kartan att du kan behöva eller vill börja studera på högskola? Se då till att du har ett högskoleprov som gäller. Jag struntar i om du har högsta betyg från gymnasiet, gör det ändå eftersom det ökar sannolikheten att komma in. Se också till att dina betyg finns hos antagningsenheten så att du enkelt kan skicka i väg en anmälan.

9. Om du har minsta tanke på att studera så anmäl dig till lämpliga kurser (att tro att man kanske inte klarar av det är inte ett skäl att låta bli). Du behöver inte bestämma dig nu ifall detta är något som du faktiskt vill göra. Låt tanken mogna och bestäm dig när du fått ditt antagningsbesked.

Och så till sist…

10. Glöm inte att många, många människor där ute går omkring och lider för att de vantrivs så på sina arbeten, i sin bostad eller i sina förhållanden. De blir bittra och förgrämda och i stället för att njuta av livet genomlider de varje dag, i väntan på döden får man förmoda. Låt inte det hända dig. Ta kontroll och säkra upp inför framtiden så att du, oberoende av om du behöver fatta ett snabbt beslut, eller tvingas in i det av yttre omständigheter, kan landa på fötterna, helst springandes.

Ps. Även om du gjort allt detta så kan det gå fel, men vi som kommer att hjälpa dig då har för det första ett mycket bättre utgångsläge om du gjort allt detta och för det andra känns det så mycket bättre att hjälpa någon som i alla fall vidtog dessa grundläggande åtgärder. Som inte bara hoppade och hoppades att vi skulle ta emot.

Leave a Comment